Spataderen zijn verwijde aders in de benen. De medische term voor spataderen is varices. Ze ontstaan doordat de kleppen in de aders niet goed sluiten en er bloed terugstroomt. Door de hogere druk rekt de ader uit en worden ze wijder en voller. Zo ontstaat een spatader. Ze zien eruit als blauwe, kronkelige en soms bobbelige aders.
Er is een verhoogde kans op spataderen bij:
Niet iedere spatader geeft klachten. Afhankelijk van de grote van de spatader kunnen klachten toe nemen. Typerend voor klachten zijn dat ze toenemen in de loop van de dag en afnemen bij inspanning.
Mogelijke klachten bij beginnende spataderen kunnen zijn:
Symptomen bij langer bestaande spataders kunnen zijn:
Wanneer u spataderen niet tijdig laat behandelen kunnen complicaties optreden zoals bloedingen, aderontsteking, trombosebeen en verkleuringen. Ook kan er een open been ontstaan, als spataders te laat herkend of niet behandeld worden.
Het onderzoek bij Mijn Kliniek bestaat uit een duplex-onderzoek. Duplex is een combinatie van Doppler (onderzoek met geluidsgolven) en echografie. Het geluidssignaal (de Dopplertoon) geeft informatie over de doorstroming van het bloed en de terugstroom van het bloed (reflux). Door echografie wordt het geluidssignaal omgezet in beelden. Op het scherm van het echoapparaat is dan te zien hoe de aderen liggen, hoe de kleppen werken en of er stolsels in de aderen zichtbaar zijn. Bij een kleurenduplex kan de onderzoeker aan de kleur zien in welke richting het bloed stroomt.
Een Duplexonderzoek duurt 20 tot 30 minuten en is pijnloos. Bij dit onderzoek moeten uw benen bloot zijn. Het onderzoek is erop gericht om het functioneren van de klepjes in de aderen te testen.
Aan de hand van de uitslag van het onderzoek wordt een behandelplan op maat gemaakt. De behandeling kan bestaan uit:
Kijk hier voor een overzicht van de kosten en vergoeding voor dit onderzoek en de behandeling.
Spataderen helemaal voorkomen zal niet altijd lukken. Maar er zijn wel een aantal dingen die u kunt doen om de kans te verkleinen:
NIEUWE SAMENWERKING PER 1 OKTOBER 2024
Om nog meer patiënten in hun eigen omgeving te kunnen bedienen is Mijn Vaatkliniek per 1 oktober 2024 een samenwerking aangegaan met de Eisenhouwer Kliniek in Den Haag. Vanaf deze periode gaat Mijn Vaatkliniek verder onder de vlag van De Eisenhouwer Kliniek.
Deze samenwerking heeft tot gevolg dat alle werkzaamheden voor patient en huisarts vanaf deze datum verricht worden vanuit onze nieuwe locatie.
De Eisenhouwer Kliniek is een orthopedische kliniek, een multidisciplinaire pijnpoli en hand- pols centrum.
Wij zijn hier enorm trots op en kijken uit naar een succesvolle voortzetting van de zorgverlening.
Copyright © 2022 – Mijn Vaatkliniek